Omskjæring av guttebarn og menn

Oslo Urologi tilbyr privat omskjæring (circumcision) av guttebarn og menn utført av spesialist. Klinikken spesialiserer seg på urologisk behandling og har høy kompetanse og erfaring med urologiske prosedyrer.

Omskjæring av guttebarn/spedbarn og mannlig omskjæring er et kirurgisk inngrep som består i at man fjerner forhuden på penis hos en gutt eller mann. Behandlingen kan bli utført av medisinske eller av religiøse og kulturelle grunner. Medisinske grunner kan f.eks være trang forhud eller fimose.

Prosedyren utføres hos oss av urolog spesialist i urologi overlege Abdul Tahir Rasheed som har lang erfaring innen sitt fagfelt og jobber som overlege ved Oslo universitetssykehus.

Alder som vurderes som optimal for omskjæring av guttebarn er mellom 6 uker og 7 måneder men kan også gjøres hos yngre og eldre barn. Vi utfører dog også inngrepet på voksne menn.

Metoden som brukes ved omskjæring er avhengig av alder. Ved guttebarn bruker vi Plastibell ring og hos voksne er det mest hensiktsmessig med kirugisk metode. Begge prosdyrene er beskrevet i detaljer under.

Pris for omskjæring er avhengig av hvilken prosedyre/teknikk som brukes og kan fåes på forespørsel. Vi tilbyr konkurransedyktig pris.

 

Forberedelse

Ta med en ren bleie for barnet, våtservietter og paracet stikkpille. Det er viktig at barnet ikke har feber eller er syk når han skal omskjæres.

Sett gjerne EMLA krem på penisroten 45-60 minutter før inngrepet. EMLA krem, paracet og pyriceptsalve kjøpes på apoteket uten resept.

Begjæring om omskjæring utfylles av foreldre på klinikken før inngrepet. Fødsels- og personnummer på barnet samt helsestasjonskort (vekt og lengde), og navn på fastlege bør medbringes.

Etter inngrepet

 Vi følger opp tett etter inngrepet og tilbyr direkte konakt med behandler ved behov. Dere får direkte nummer hvor dere kan nå oss dersom det oppstår komplikasjoner eller dere er bekymret for noe. Det er viktig for oss at dere er trygge og føler godt ivaretatt både før, under og etter prosedyren.

Vi anbefaler at dere kontakter oss dersom:

  • barnet ikke later vannet innen 10 timer
  • det er synlig blødning eller koagler i bleien
  • plastringen har sklidd på skaften av penis og hevelse på tuppen
  • tegn til infeksjon som puss, verk osv
  • plastringen ikke har falt av etter 10 dager

Plastibell ring

Plastibell ring metode

Ved bruk av denne metoden komprimerer man forhuden mot en ring eller kopp som da først har tredd inn på glans. Når Plastibell koppen er innenfor forhuden strupes den ved at man knyter en tråd utenfor forhuden, og rundt ringen. Ringen med resten av forhuden støtes av etter ca. en ukes tid.

Kirurgisk metode

Kirurgisk metode

Prinsippskisser for omskjæring med tekst på italiensk (circoncisione betyr «omskjæring»): Forhuden (prepuzio) trekkes ut slik at en kan klippe eller skjære et snitt øverst i huden i et såkalt fessura dorsale (dorsal slit på engelsk), det vil si et «ryggsnitt» eller delvis omskjæring uten å fjerne forhud. Snittet kan også gå omkring penishodet slik at en kan kutte av og fjerne forhuden ved penisstrengen (frenolo er frenulum der forhuden fester seg til undersiden av penishodet).

Medisinske indikasjoner

Medisinske indikasjoner for omskjæring kan deles inn i terapeutiske og profylaktiske:

Den vanligste medisinske, altså ikke-religiøse eller ikke-kulturelle, grunnen til å utføre omskjæring på gutter, er at forhuden på penis er for trang til at man kan trekke den tilbake. Denne tilstanden kalles fimose og kan ubehandlet føre til balanitt. Fimose kan derimot ikke diagnostiseres før gutten er rundt 10 år, da forhuden naturlig henger delvis fast til glans fra man er født, og vil løsne av seg selv etter hvert som man blir eldre.

Inngrepet blir vanligvis utført under lokalbedøvelse. Andre terapeutiske årsaker til omskjæring er parafimose og peniskreft.

Omskjæring anbefales også av flere kjente organisasjoner som UNAIDs og WHO som en del av folkehelsearbeidet mot HIV og AIDS.

Den største barnelegeforeningen i USA (American Academy of Pediatrics) har konkludert med at de helsemessige fordelene ved omskjæring er større enn faremomentene, men ikke tilstrekkelig til at den anbefaler rutinemessig omskjæring av gutter.

Det finnes også studier som viser at fullstendig fjerning av restforhud etter mislykkede eller delvise omskjæringer som har ført til seksuelle problemer kan hjelpe menn mot for tidlig utløsning (premature ejaculation).